sobota, 10 września 2016

Nie wolno jeść ogórka z pomidorem? MIT! Zwróć uwagę na inne istotne połączenia

Gdy ktoś decyduje się na zmianę nawyków żywieniowych jako jedna z pierwszych nowinek dietetycznych, zaraz obok niejedzenia po godzinie osiemnastej i tym, że woda przyśpiesza metabolizm, dociera do niego zakaz łączenia zielonego ogórka z pomidorem. Oczywiście, każda z nich jest mitem. Skąd się biorą, nie mam pojęcia, ale podejrzewam, że mają coś wspólnego z efektem zdania wyrwanego z kontekstu. 
Patrząc od strony faktów, wygląda to w ten sposób, że zielony ogórek zawiera askorbinazę - enzym, który mówiąc w skrócie, niszczy witaminę C. W związku z tym niełączenie go z pomidorem miałoby sens, gdyby nie to, że pomidor i tak sam w sobie zawiera niewiele tej witaminy (23mg/100g). Nie warto przejmować się takimi błahostkami. W zamian sugeruję zwrócić uwagę na inne warzywa, które mają witaminy C zdecydowanie więcej. Mowa tutaj na przykład o czerwonej papryce (144mg/100g), pietruszce (178mg/100g) czy jarmużu (120mg/100g).


Kontakt: fitmiracle.blog@gmail.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...